Home Piškotki in zasebnost

Piškotki in zasebnost

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Ker je vaša zasebnost za nas zelo pomembna, si prizadevamo, da vam ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na naši spletni strani. Vse podrobne in dodatne informacije o piškotkih najdete v nadaljevanju. Zavedati se je potrebno le, da v kolikor se tehnični piškotki na spletni strani www.katjabymyself.com v popolnosti onemogočijo (v nastavitvah brskalnika), potem uporabnik ne bo mogel uporabljati funkcij spletišča v polni meri.

V kolikor se bodo na spletni strani www.katjabymyself.com pojavile kakšne spremembe na področju piškotkov in zasebnosti, bomo vse spremembe takoj zapisali na tej strani.

 

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • Ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • Življenjsko dobo piškotka;
  • Vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

 

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki, uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

 

Kakšne piškotke uporablja spletna stran www.katjabymyself.com?

Tudi spletna stran www.katjabymyself.com, na kateri se nahajate, za svoje delovanje uporablja spletne piškotke. V nadaljevanju sledi seznam vseh spletnih piškotkov, ki jih spletna stran uporablja ter obrazložitev njihovega namena. Navedene so tudi morebitne tretje osebe, ki preko spletne strani www.katjabymyself.com lahko servirajo piškotke.

 

Piškotek Namen piškotka Upravljalec Trajanje
ccm_cookies_accepted služi shranjevanju odločitve uporabnika o sprejemanju spletnih piškotkov www.katjabymyself.com 1 leto
sj_vinda_tpl služi za pravilno delovanje predloge oz. spletne strani www.katjabymyself.com 1 leto
PREF Google+ piškotki, ki omogočajo prikaz Google+ vsebin (Google+ gumbek) www.google.com 2 leti
csrftoken, mid, ccode, _utma, _utmb, _utmc, _utmz piškotki služijo za pravilno prikazovanje Instagrama (na vrhu strani)  www.instagram.com  1 do 20 let 

 

Ali je sprememba nastavitev piškotkov na spletni strani www.katjabymyself.com mogoča?

V primeru, da spletni strani www.katjabymyself.com več ne bi dovolili uporabe piškotkov na vašem račnalniku, lahko svoje nastavitve spremenite v vsakem trenutku, in sicer v spodnjem levem kotu spletne strani, kjer se vedno nahaja zavihek “Piškotki”. S klikom na ta zavihek lahko izbirate, ali se strinjate s tem, da na vaš računalnik naložimo piškotke ali ne.

 

KATJA